top of page

U izdanju Prodigy Published iz Amerike objavljena bajka „Devojčica sa zlatnom olovkom” Ane Stjelje

IK Prodigy Published iz Amerike objavila je bajku Ane Stjelje inspirisanu likom i delom srpske književnice Jelene J. Dimitrijević


Izdavačka kuća Prodigy Published iz Amerike objavila je knjigu za decu srpske književnice Ane Stjelje. Radi se o bajci za decu na engleskom jeziku pod naslovom THE GIRL WITH A GOLDEN PEN koja inspirisana životom srpske književnice Jelene J. Dimitrijević (1862-1945) te njenom borbom za ženska prava, ali i ličnom borbom da opstane i bude priznata u svetu književnosti svoga vremena.


Ovo je takođe priča o devojčici koja je ostvarila svoje snove - DA POSTANE PISAC i to u vremenu u kom su žene mahom bile nepismene ili su uglavnom bile domaćice, dok se na napredne, obrazovane žene koje su želele da se obrazuju i bave književnošću nije blagonaklono gledalo.


Bajka je inače objavljena povodom značajnog jubileja za srpsku književnost - 160 godina od rođenja Jelene J. Dimitrijević.


Treba napomenuti i to da je ova bajka nastala tokom međunarodne kreativne radionice Awake not Sleeping: Reimagining fairy tales for a new generation koju je organizovala UN Women za Evropu i Centralnu Aziju, a koju je srpska književnica Ana Stjelja pohađala i sa uspehom završila 2021. godine


Urednik izdanja je Zlatan Demirović.



Knjiga se može naći OVDE.

bottom of page