Organizacija UN Women objavila knjigu bajki za decu u slavu rodne ravnopravnosti

Objavljena knjiga bajki Awakening Not Sleeping 32 autora iz Evrope i Centralne Azije u izdanju UN Women

Organizacija UN Women i njen ogranak za Evropu i Centralnu Aziju (UN Women ECA) objavile su knjigu bajki (priča) pod naslovom „Awake Not Sleeping”, koju čini 28 moćnih i inspirativnih priča autora iz Evrope (Srbije, Hrvatske, BiH, Severne Makedonije, Grčke, Turske, Albanije Rusije, Belorusije, Ukrajine, Azerbejdžana, Gruzije, Islanda, Engleske, Velsa, Škotske, Irske, Švajcarske, Nemačke, Francuske, Holandije) i Centralne Azije (Tadžikistana, Kirgistana, Uzbekistana) koje imaju za cilj da preispitaju rodne i druge stereotipe prilikom pisanja bajki te da inspirišu i osnaže mlade generacije da se bore za rodnu ravnopravnost i jednakost polova.

Autorke zastupljene u ovoj knjizi su: Alex Chighvinadze; Altyn Kapalova; Amila Hrustić Batovanja; Ana Stjelja; Aslı Karataş; Asli Tohumcu; Bergrún Íris Sævarsdóttir; Bethan James; Daria Apakhonchich; Deirdre Sullivan; Doruntina Vinca; Emrah Güler; Ester Obi Smith; Hatidža Gušić; Ivanka Ferencic; Irina Solomatina; Kalina Maleska; Karina Bezrukova; Katerina Paouri; Khulya Jafarova; Laura Neimeyer; Louise Young; Masha Durkalić; Mégane Ghorbani; Natalia Remish; Nina Horvat; Noémie Pétremand; Rovena Rrozhani; Saida Rashidova; Siobhan Tebbs; Tania Kasian; Zebuniso Rasulzade.

Knjigu su uredile: Angela Walsh; Donna Jo Napoli ; Kalina Maleska; Nadia Albert.

Projektom je rukovodila direktorka organizacije UN Women za Evropu i Centralnu Aziju Alia El-Yassir. Knjigu je ilustrovala Nataša Konjević. Inicijativu je finansijski podržala Švajcarska agencija za razvoj i saradnju.

Projekat „Awake Not Sleeping: Reimagining Fairy Tales for a New Generation” i istoimena knjiga zvanično su promovisani 18.11.2021. godine u Istanbulu, u prostorijama međunarodne škole MEF. Svečani program upriličen povodom ovog događaja možete gledati OVDE.

Više o samom projektu možete pročitati OVDE.

O autorkama možete više pročitati na OVOM linku.

Promo video možete pogledati OVDE.

20 views