top of page

Udruženje „Alia Mundi” objavilo književni zbornik „Dodir Japana” inspirisan slikama Tamare Kusovac

Updated: Aug 10, 2022

Udruženje „Alia Mundi” i njegov veb-portal „Istočni biser” posvećen književnosti, umetnosti i kulturi Istoka, povodom jubileja – 140 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa Srbije i Japana, objavilo je međunarodni književni elektronski zbornik „Dodir Japana” inspirisan slikama Tamare Kusovac.



Zbornik radova „Dodir Japana” nastao je u okviru istoimenog književno-umetničkog projekta koji su u junu 2022. pokrenuli Udruženje Alia Mundi i veb-portal ISTOČNI BISER. U osnovi samog projekta je umetnički opus srpske slikarke i dizajnerke Tamare Kusovac inspirisan Japanom. Sama umetnica o svom slikarskom opusu inspirisanom Istokom i Japanom kaže:


„Ciklus inspirsan japanskom kulturom i umetnošću počeo je spontanto i neočekivano, premda ovo nije prvi put da u svom radu dotičem kulturu zemlje izlazećeg sunca (2011. godine nastala je serija kokeši lutkica, slikarsko skulptoralnog karaktera, koja je bila deo humanitarne akcije za pogođene cunamijem). U ovoj kulturi izrazit utisak na mene ostavlja dekorativnost, suptilan pristup likovnom izražavanju i ukrašavanju površina, s jedne strane, a s druge pojava žene u Japanu je takođe priča koja nosi mnogo značenja i sadržaja. Spajajući svoju likovnu potrebu za dekorativnim izrazom, naglašenim površinama čistih boja, i opisivanjem žene Japana, kao personifikacije i modela kultivisanosti, prefinjenosti, odmerenosti i strogo određenog estetskog balansa, došla sam na put serije ženskih portreta koji su objedilnili likovni izraz i idejni podsticaj prikaza žene Dalekog istoka.”

Tragom tih slika, raspisan je međunarodni konkurs na kome je učešće uzelo 80 književnika iz celog sveta: Srbije, Hrvatske, BiH, Republike Srpske, Crne Gore, Severne Makedonije, Grčke, Kipra, Rumunije, Bugarske, Italije, Portugala, Egipta, Azerbejdžana, Kirgistana, Vijetnama, Filipina, Nepala, Bangladeša, Indije, Južne Koreje, Irana, Sent Martina, Bahreina, Izraela, Nigerije, Venecuele i Amerike.



Autori su imali zadatak da napišu pesme, haiku pesme, impresije ili kratke priče koje bi bile inspirisane ovim slikama. Ovaj svojevrsni književno-umetnički izazov nastoji da pokaže da su ove dve umetnosti komplementarne, kao i na koji način se dopunju. U osnovi svakog književnnog dela je slika, impresija te zapisana misao. Tim tragom, vodili su se i autori ovog zbornika.




Elektronski zbornik se može čitati OVDE.

bottom of page