Počasni član Udruženja Alia Mundi, kineski pesnik James Tian Yu dobitnik nagrade grada Yan'an

Mladi kineski pesnik i prevodilac James (Tian) Yu, dobitnik je nagrade za najboljeg prevodioca i recitatora na ovogodišnoj proslavi koji je organizovao kineski grad Yan'an.

Kineski grad Yan'an nekoliko dana bio je centar kulturnih dešavanja, okupivši pesnike i kulturne poslenike iz cele Kine. U okviru kulturnog programa, pesnici i kulturni poslenici imali su priliku da predstave svoje književne radove, ali i da prikažu svoj dosadašnji rad na polju književnosti i kulture. U okviru zvaničnog, ali i nezvaničnog programa i radnih sastanaka, učestvovao je i počasni član Udruženja Alia Mundi, mladi kineski pesnik i prevodilac Džejms Tijan Ju (James Tian Yu).

Na svečanosti koju je organizovala uprava kineskog grada Yan'an, učestvovao je veliki broj pesnika, prevodilaca i kulturnih poslenika iz Kine, između ostalih i Qu Jinxing i An Juanjing, predsednik i potpredsednik festivala Silk Road Poetry Festival koji ulaže velike napore da se na kineski jezik prevede i objavi što veći broj pesnika iz celog sveta. Inače, grad Yan'an je povodom ovog događaja raspisao i konkurs za inostrane pesnike koji su imali priliku da pošalju svoje pesme inspirisane instorijom i kulturom ovog istorijom i kulturnom baštinom bogatog kineskog grada. Izabrani radovi će biti naknadno objavljeni u kineskim časopisima i na veb-portalima.

James Tian Yu recituje pesmu Reality And Stages

Tokom svečanosti, u okviru kulturnog programa, mladi kineski pesnik je recitovao svoju pesmu pod naslovom Reality And Stages i tom prilikom osvojio specijalnu Nagradu uprave grada Yan'ana za najbolju pesmu. Takođe, osvojio je i nagradu za najboljeg prevodioca, imajući u vidu da je u protekloj godini na kineski jezik preveo i publikovao poeziju velikog broja pesnika iz celog sveta.

Na svečanosti koja je trajala do 28. maja, učesnici - lideri, imali su priliku da razgovaraju o budućim kulturnim aktivnostima, ali i razmene iskustva na polju književnosti i kulture.

Foto i video: James Tian Yu

21 views0 comments