top of page

Objavljen 6. broj časopisa „Enheduana“

Updated: Oct 18, 2021

Objavljen je 6. broj magazina „Enheduana“ za septembar-decembar 2020. Naslovnicu časopisa krasi kolažni rad „Dragin svet“ za koji je zaslužna Ljiljana Stjelja






U novom broju, u rubrici „Stihotvorenja“ objavljena je poezija Jovice Đurđića, Milana Dunđerskog, Suzane Rudić, Valentine Milačić, Tanje Ajtić, Milana Draškovića, Marije Najthefer Popov, Adnadina Jašarevića, Branke Blagojević.

U rubrici „Pripovedanja" objavljena je proza Ive Andrića, Ane Stjelje, Jelene Nedeljković, Srđana Markovića, Alme Zornić, Marijane Lučić, Nikole Šimića-Tonina, Zana Koven, Dušana Dojčinovića i Olivera Jankovića. U rubrici „Razgovaranja“ objavljen je intervju sa portugalskom književnicom Marijom do Sameiro Barozo. U rubrici „Putopisanja“ objavljeni su putopisi iz Kašmira i Kanade iz pera Srđana Markovića i Milovana Šavije. U rubrici „Prevodionica“ objavljeni su prevodi poezije egipatskog književnika Ašrafa Abul-Jazida, portugalske pesnikinje Florbele Ešpanke, grčke književnice Eva P. Ljanu, omanske književnice Hadžer el Mahfudi, turske književnice Neše Yašın, beloruske književnice Aksane Sprinčan (koju je sa beloruskog prevela Dajana Lazarević), proze Paola Koelja, azerbejžanskog književnika Nerimana Abdulrahmanlija, španskog (katalonskog) književnika Đordi Sijera i Fabra.

U rubrici „Prikazivanja“ objavljeni su osvrti na romane Srđana Stojiljkovića koji je napisala Jelena Nedeljković, osvrt na knjigu haikua Milijana Despotovića koji je napisao Miroslav Vurdelja, osvrt na roman Kristiana Novaka koji je napisala Marija Juračić, osvrt na zbirku priča Jasmina Hanjalić koji je napisao Anto Zirdum i osvrt na knjigu Stoje Magdelinic koju je napisala Vesna Vujaklija.

U rubrici „Traganja“, podsećanje na jubileje Selene Dukić i Patrika Lafkadija Herna (Patrik Lafcadio Hearn).

U rubrici „Predstavljanja“, predstavljena je zbirka poezije portugalske književnice Marije do Sameiro Barozo pod naslovom „Telo, mesto izgnanstva“, odabrana dela kazahstanskog književnika Abaja Kunanbajeva koja je predstavila Ambasada Kazahstana, Festival „Dani Radovana Zogovića“, Festival of Hope 2 koji je organizovao Versopolis, Institut za dečiju književnost, vesti iz Adligata, vest o dodeli nagrade „Vojislav Ilić Mlađi“, i konkurs za Nonsensnu poeziju.


Naslovnica ovog broja časopisa posvećena je srpskoj književnici Dragi Dimitrijević Dejanović povodom njenog jubileja - 180 godina od njenog rođenja.


Časopis se može pročitati OVDE



42 views0 comments
bottom of page