top of page

Maštopletov blog predstavlja:„Čarobni jedrenjak: Priča o Nikoli Tesli”

U izdanju Instituta za dečiju književnost i Luka Books objavljena je knjiga za decu autorke Maje Cvetković Sotirov „Čarobni jedrenjak: Priča o Nikoli Tesli”


Nova knjiga za decu Maje Cvetković Sotirov pripoveda priču o jednom od najvećih genija svih vremena Nikoli Tesli, čiji se lik i delo sve više pojavljuju kao književna inspiracija. Autorka je nastojala da priču o velikom naučniku prilagodi najmlađoj čitalačkoj publici, iako ova uzbudljiva avantura slavnog srpskog naučnika može da bude jednako uzbudljiva i za starije generacije čitalaca.


Siže knjige:


Jedne olujne večeri, dok prelistava stare porodične foto-albume, pred Lukinim očima događa se čudo. Iz štekera bakine i dekine dnevne sobe, izranja hologram poznatog naučnika. Tog trenutka počinje velika istorijska avantura kroz Teslino detinjstvo i život. Dečak Luka, devojčica Lana, čuvar-vila Anđelina suprotstavljaju se svetu zla koje pokušava da otme Tesline pronalaske i upotrebi ih za kontrolu sveta. Teslino detinjstvo je u opasnosti, jer Gromlina ima plan kako da Tesline pronalaske iskoristi za promenu njegovog razvoja i odrastanja, a potom i za kontrolu sveta. Velika istorijsko-naučna avantura počinje kada se dečak Luka, devojčica Lana, čuvar-vila Anđelina suprotsave Gromlininom zlu – u tome će im pomoći (dosad nepoznat junak dečje književnosti) robovilan Viloid.

Tokom putovanja kroz naučnikovo detinjstvo (Smiljan) i karijeru (Pariz, Njujork, Čikago, Nijagara) junaci iznova uče šta je dobro i zlo, da li mogu neprijatelji biti na istoj strani, koliko je praštanje važno… „Čarobni jedrenjak: Priča o Nikoli Tesli” je knjiga koja svim generacijama otvara svet naučnog stvaralaštva.


Čitajući nesvakidašnju priču o Tesli, čitalac postaje svedok naučnikovog trijumfa na velikom Svetskom sajmu u Čikagu, ulazi u njegovu laboratoriju u Njujorku, stoji na vrhu Ajfelovog tornja u Parizu tokom davne 1889. i bori se sa teškim slapovima Nijagare. „Čarobni jedrenjak: Priča o Nikoli Tesli” je knjiga koja prevazilazi sve generacijske okvire, harmonično kombinujući nauku i bajku. Ovo je, pre svega, jedan potpuno novi i drugačiji pristup Teslinom životu i nauci. Autorka ove knjige Maja Cvetković Sotirov u ovu knjigu utisnula je višegodišnje istraživanje o ovom naučniku. Iako deluje kao dečija knjiga, gotovo smo sigurni da će i odrasli uživati u ovoj knjizi, budući da će se u njoj susresti sa nekim informacijama u vezi sa Teslinim životom sa kojima se nikada do sada nisu susreli.



O knjizi su svoje utiske napisali dr Milutin Đuričković, Milica Milenković i Jelena Vitezović.



Izvor i foto: Makart

bottom of page