top of page

Kreativna radionica za decu „Male korpe za velike misli” u Muzeju afričke umetnosti

U Muzeju afričke umetnosti će 2, 16, 23. i 30. jul, u 11 časova biti održana Kreativna radionica za decu i uzrasta od 6 do 12 godina „MALE KORPE ZA VELIKE MISLI”


Jedan od najznačajnijih kulturnih simbola države Ruande je pletena korpa – agaseke. Osim praktične upotrebe u svakodnevnom životu tamošnjeg stanovništa, kao što je čuvanje hrane, ova korpa svojim oblikom i kontrastnim šarama ukrašava domove i čest je svadbeni dar. Veština pletenja korpi tradicionalno se prenosi među generacijama, predstavljajući i danas otelotvorenje kreativnosti i umeća ruandskih žena. Svaka nova ispletena korpa predstavlja zalog za budućnost, kao što je to bila i nakon tragičnog rata u Ruandi 1994. godine, obezbeđujući ljudima način da prežive i nastave dalje. Tako agaseke postaje riznica i za one dragocenosti koje se ne mogu dotaći, za ljudske vrednosti kao što su: poštovanje, mir, poverenje, zajedništvo i snaga umetničkog izraza koja odoleva uprkos svemu.


Kreativna radionica za decu „Male korpe za velike misli” ima za cilj da podstakne polaznike na razmišljanje o tome koje su to ljudske vrednosti neophodne da izgradimo svoj život u zajednici, i da istovremeno uposle ruke u stvaranju prepleta za malu korpu u kojoj za svaku nit ima mesta. Kombinovanjem oblika od kartona i ukrštanjem raznobojnih papirnih traka, polaznici će imati priliku da daju slobodu svom kreativnom izrazu i da kao plod svog rada dobiju sigurno mesto gde mogu u vidu poruka da sačuvaju velike misli o svetu i svemu što ih okružuje.


Radionicu vode: Ana Acić i Jovan Prodanović, saradnici MAU


bottom of page