top of page

Jovica Tišma dobitnik nagrade „Aleksandar Vučo” za zbirku priča „Bio jednom jedan strah”

Nagradu „Aleksandar Vučo” koju je ustanovio Institut za dečiju književnost, za 2021/2022. dobio je smederevski književnik Jovica Tišma za zbirku priča „Bio jednom jedan strah” koja je objavljena u izdanju Lagune.



Književnu nagradu „Aleksandar Vučo” ustanovio je Institut za dečju književnost u Beogradu i ona se  dodeljuje  bijenalno za najbolju knjigu za decu i mlade napisanu u duhu poetike Aleksandra Vuča, jednog od začetnika naše savremene književnosti za decu. Žiri u sastavu: Gordana Maletić, književnica (predsednik), Rajko Lukač, književnik, i Slavka Petković Grujičić, književnica, jednoglasno je doneo ovu odluku.U obrazloženju se navodi da se „u ovim raznolikim ostvarenjima oneobičava obično, meša realno sa irealnim, živo i neživo, a reči oživljavaju. Pisac je otkrio deci skrivenu sposobnost reči da se igraju i transformišu. Pokazao im je mogućnost da se i sama zaigraju njima kao igračkama. Naizgled uobičajenim pričanjem i jednostavnim tonom, Jovica Tišma je došao do kvaliteta do koga dolaze dobri pisci: da polazeći od svakodnevnog i jednostavnog, uz talenat i dobro savladan zanat, pruži ostvarenje visokog umetničkog dometa.”


U ovoj knjizi sabrano je četrnaest priča tzv. „šašavih priča za nestrpljivu decu”.


Zašto šašavih?


Zato što su u njima junaci jedna Đina koja traži da je izmisli pisac, jedna Pegla koja silno želi da bude nešto drugo, jedna Rupica koja mašta o tome da bude velika, jedan Vrabac koji je svio gnezdo u brkovima jednog poslastičara, jedna Ružna reč, jedan Četvrti sprat koji je želeo da bude prvi, jedan Petar koji je želeo da ne bude običan Petar, jedan neshvaćeni Gutač vatre, jedna dobra Suza, jedan pekar majstor Drema, jedno Bilo jednom jedno, i jedna neobična Baba.


A zašto za nestrpljivu decu?


A kakva druga deca postoje?


A na kraju knjige su pričice o čudnim rečima koje se u pričama mogu naći.



Izvor i foto: Novosti / Laguna





bottom of page