top of page

Čuveni srpski časopis za decu „Zmaj” dobija novo ruho

Ponovo pokrenut čuveni časopis za decu „Zmaj”. Tradiciju nastavlja Udruženje mladih književnika Srbije


Udruženju mladih književnika Srbije i njegovom predsedniku Mihajlu Žiloviću, ukazana je čast i poverenje da nastavi dugu tradiciju uređivanja i objavljivanja čuvenog srpskog časopisa za decu „Zmaj” koji je postojao punih pedeset godina, sve do 2003. kada je izašao poslednji broj.


Uz podršku Mile Alečković, kćerke jednog od osnivača časopisa „Zmaj” Mire Alečković, mladi tim Udruženja će nastaviti rad slavnih pesnika kao što su Desanka Maksimović, Dragan Lukić, Arsen Diklić, Aleksanda Vučo, Oskar Davičo i mnogi drugi, krećući u nove poduhvate stazom koju su ucrtala sve sama najblistavija pera. Udruženje mladih književnika Srbije nastavlja tamo gde je stao stari tim urednika „Zmaja” i nadovezuje se na poruku njegovog poslednjeg redakcijskog odbora koja glasi: „Zmaj” će, nadamo se, verujemo, sigurni smo, i opstati, i ostati. I pored svega. I uprkos svemu.


Novo izdanje časopisa će se, kako najavljuju iz uredništva, dičiti savremenim dizajnom, i biće po svemu prilagođeno potrebama današnje čitalačke publike kako bi se književnost na pravi način približila novim generacijama dece i omladine - što i jeste bio prvobitni koncept časopisa. Pored dečje književnosti kao originalnog koncepta, novi „Zmaj” će uključivati i sadržaje namenjene odrasloj čitalačkoj publici.


Srednjoškolcima su posvećene rubrike iz istorije i teorije književnosti, analize i tumačenja lektire, kao i saveti za pisanje eseja i pismenih radova. Odrasli čitaoci će moći da uživaju u originalnim prevodima sa grčkog, francuskog i turskog jezika, da prošire horizonte kroz debate i rasprave o književnosti ili da se jednostavno opuste uz anegdote iz života naših poznatih pisaca. Najzad, za ljubitelje dobre knjige urednički tim je probrao aktuelne, sveže i proverene naslove, za svačiji ukus pa čak i za one najprobirljivije, a čitaoce očekuju i razgovori o književnosti sa našim poznatim piscima, pesnicima, glumcima i mnogim drugima.



Izvor: Novosti




40 views
bottom of page