top of page

Prvi festival recitatora dece i mladih „Recitacionica” u Jagodini



Поштовани пријатељи, драге колеге, са великим задовољством желимо да Вас обавестимо да ће се ове јесени, по први пут, одржати републички фестивал рецитатора деце и младих „Рецитационица” у Јагодини у периоду од 14.10. до 16.10. 2022.


Циљ ове манифестације је надметање у изражајном казивању поезије, поетско-сценска едукација деце и младих, неговање српског језика, лепог изражајног говора и поезије у целини.


Позивамо Вас да узмете учешће и пријавите се на фестивал и тиме постанете део наше велике „Рецитационице”.

Такмичење рецитатора одвија се у три категорије и то:

Основношколски узраст, од 1. до 4. разреда, као и узраст од 5. до 8. разреда.

Средњошколски узраст, од 1. до 4. године.

Селектор фестивала, драмска уметница Маја Колунџија Зорое, изабраће по 10 кандидата из сваке категорије, они ће ући у званичан такмичарски програм фестивала.


Критеријуми по којима ће селектор пратити и вредновати кандидате садрже следеће елементе:

- избор песме примерен узрасту,

- акцентуација и дикција,

- мисаоно-емотивни доживљај,

- природност, изражајност и сугестивност казивања.


Такмичарски део фестивала одржава се 15.10.2022. године са почетком у 12 часова, у сали Културног центра „Светозар Марковић” у Јагодини.


Наступ рецитатора пратиће трочлани стручни жири, састављен од еминентних, познатих личности из ове области, а на челу са књижевником и дечијим песником Љубивојем Ршумовићем, који ће донети одлуке о фестивалским наградама у складу са правилником.


Жири награђује најбоља три рецитатора у свакој од три категорија.

Кандидати који освоје прво место у својој категорији добијају и новчану награду.

Рецитатори говоре само по једну песму, по свом избору. Песма се говори научена напамет и њена интерпретација може трајати најдуже 3 минута.


НАЧИН ПРИЈАВЕ


За пријаву је потребно послати линк са снимком целе фигуре кандидата који казује песму и то на мејл фестивала recitacionica@gmail.com.


Поред линка са снимком кандидата, у телу мејла навести основне податке: Име, презиме, година рођења, назив школе, назив града, контакт телефон, име аутора и назив песме која се казује.


Пријаве слати до 01.10.2022. године.

bottom of page