Novak Đoković Fondacija u Zaječaru otvorila prvu multisenzornu sobu za decu sa autizmom

Novak Đoković Fondacija u saradnji sa kompanijom Generali osiguranje Srbija i humanitarnom organizacijom The Human Safety Net, otvorila je prvu multisenzornu sobu u Školi za osnovno i srednje obrazovanje za decu sa smetnjama u razvoju i autizmom „Jelena Majstorović” u Zaječaru.

Ove tri organizacije su još u junu 2021. učestvovale u akciji #GlobalChallenge2021 i tom prilikom su prikupile sredstva za opremanje tri multisenzorne sobe, od kojih je prva u nizu otvorena u Zaječaru. Do kraja godine planirano je da se otvore još dve multisenzorne sobe, i to u Kovačici i Sjenici.

Inače, multisenzorne sobe su posebno opremljene prostorije koje se koriste prilikom tretmana senzorne integracije dece sa izazovima u razvoju – u kojima ona istražuju, razvijaju čula i opuštaju se. Ova vrsta tretmana je izuzetno važna u radu sa decom jer potpomaže stimulaciju čula sluha, vida, dodira i mirisa – i omogućava im da razviju senzorne veštine koje će im biti potrebne za život. Stimulišuća i smirujuća atmosfera utiče na poboljšanje koordinacije, unapređuje sposobnosti komunikacije, deluje relaksirajuće na decu koja su stalno u pokretu i usmerava pažnju dece sa senzornim smetnjama.

5 views